1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bu proje ile tarımsal mücadelede sürdürülebilir çözümler üretilecek

Bu proje ile tarımsal mücadelede sürdürülebilir çözümler üretilecek

featured
bu-proje-ile-tarimsal-mucadelede-surdurulebilir-cozumler-uretilecek.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Anabilim Dalı Arş. Gör. Dr. Pınar Özsarı’nın yürütücülüğünü yaptığı “Bazı Entomopatojenik Bakteri ve İnsektisitlerin Spodoptera littoralis’in Kontrolünde Birlikte Kullanım Olanakları” başlıklı proje TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Akademisyenleri makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akreditasyona sahip araştırma üniversitemiz bünyesinde ülkemizin en köklü ziraat fakültelerinden birisi eğitim öğretim ve araştırma geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Fakültemizin akademisyenleri tarımsal mücadelede sürdürülebilir çözümler üretmeye yönelik önemli projeler hazırlıyorlar. Dr. Pınar Özsarı’nın yürütücülüğünü yaptığı yenilikçi ve özgün araştırma TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Proje ile Spodoptera littoralis gibi zararlılarla mücadelede yeni yöntemler geliştirilerek hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük bir katkı sağlanacak. Tarımda zararlıların kontrolü için daha sağlıklı, çevreye duyarlı ve ekonomik açıdan sürdürülebilir bir yaklaşım geliştirilecek. Proje ekibimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

Projenin amacı hakkında konuşan Arş. Gör. Dr. Pınar Özsarı, “Çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri olmayan yararlı bakterileri kullanarak, önemli bir tarım zararlısı olan ve istilacı bir tür olan pamuk yaprak kurduna (Spodoptera littoralis) karşı pestisitlere alternatif bir biyolojik mücadele programı geliştirmektir. Bu projenin en önemli özgün değeri; ülkemiz ekolojisinden elde edilen ve entomopatojenik özellikleri saptanan bakteri izolatlarının kullanılacak olması, pestisitlerin olası kalıntı ve direnç risklerini en aza indirmek için bu tarım zararlısına karşı önerilen insektisitlerin subletal dozlarıyla entomopatojen bakterileri uygun bir ilaçlama stratejisiyle entegre edecek olmasıdır. Böylece bu çalışmada entomopatojen olarak etkisi kanıtlanmış yararlı bakterilerin bu tarımsal zararlıya karşı entegre mücadele anlayışıyla kullanılacak olması da ayrı bir önem taşımaktadır” dedi.

“Çevre dostu, sürdürülebilir ve etkili bir mücadele stratejisi olacak”

Proje bittikten sonra çıkacak olumlu sonuçlar hakkında konuşan Arş. Gör. Dr. Pınar Özsarı, “Bu proje, Spodoptera littoralis gibi önemli tarım zararlılarının biyolojik kontrolünde entomopatojenik bakteriler ve insekisitlerin birlikte kullanımının etkinliğini araştıracak. Proje tamamlandığında, entomopatojenik mikroorganizmaların (örneğin, Bacillus thuringiensis ve Beauveria bassiana) kimyasal insekisitlerle sinerjik etkileşimler göstererek zararlılar üzerindeki kontrol başarısını artırdığı gözlemlenebilir. Böylece, geleneksel kimyasal mücadeleye alternatif olarak daha çevre dostu, sürdürülebilir ve etkili bir mücadele stratejisi ortaya çıkacaktır. Ayrıca, bu tür biyolojik kontrol yöntemlerinin kullanımı, pestisitlerin aşırı kullanımını azaltarak çevre ve insan sağlığına yönelik riskleri minimize edecek. Projede elde edilecek sonuçlar, tarımda zararlı kontrolünü daha verimli hale getiren bir inovasyon olarak, entomopatolojik bakteri ve biyolojik insekisitlerin potansiyelini vurgulayacaktır. Bu bulgular, özellikle organik tarım uygulamaları ve çevre dostu zararlı kontrol yöntemleri arayan üreticiler için önemli bir kaynak oluşturacak. Ayrıca, bu çalışma, biyolojik çözümlerle zararlıların kontrolünü artırarak, tarım sektöründe ekonomik kayıpları azaltmaya yönelik önemli bir adım olacak. Sonuç olarak, tarımda zararlı kontrolü için daha sağlıklı, çevreye duyarlı ve ekonomik açıdan sürdürülebilir bir yaklaşım geliştirilecektir” diye konuştu.

Yürütücülüğünü Arş. Gör. Dr. Pınar Özsarı’nın yaptığı proje ekibinde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice Özaktan ile Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Fitopatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Utku Şanver yer alıyor.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bu proje ile tarımsal mücadelede sürdürülebilir çözümler üretilecek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin