1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Aşırı Güneş Sarı Nokta Hastalığına Davetiye Çıkarıyor

Aşırı Güneş Sarı Nokta Hastalığına Davetiye Çıkarıyor

featured
asiri-gunes-sari-nokta-hastaligina-davetiye-cikariyor.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneş ışığı, her ne kadar vücudumuz için birçok faydaya sahip olsa da, ultraviyole (UV) ışınlarının uzun süreli maruziyeti göz sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fevzi Akkan, güneş ışığındaki ultraviyole dalgaların, sarı nokta hücrelerinde bazı hasarlara yol açabildiğine dikkat çekerek bu durumun görme kaybına yol açabilecek bir dizi hastalığın gelişimine zemin hazırlayabileceğini belirtti.

Sarı noktanın gözün arka kısmında retinada bulunan, keskin ve renkli görmeyi sağlayan bir bölge olduğunu belirten Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fevzi Akkan, “UV ışınlarına maruz kalmak, sarı nokta hücrelerinde oksidatif stres yaratabilir ve bu da zamanla hücrelerin zarar görmesine, hatta görme kaybına yol açabilir. Bu nedenle, güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde, UV ışınlarından korunmak için uygun gözlüklerin kullanılması son derece önemlidir. Güneş gözlüğü kullanılmadığında veya filtresiz ve kalitesiz güneş gözlüğü kullanıldığında, sarı nokta hastalığı riski belirgin bir şekilde artıyor. Bu nedenle güneşin ultraviyole ışınlarını geçirmeyen, kaliteli güneş gözlüğü ve siperlikli şapka takılması, sarı noktayı koruma açısından önemli. Esas olarak kalıtım ve yaşlılığın neden olduğu sarı nokta hastalığının gelişmesi durumunda teknolojik gelişmelerin teşhis ve tedavi konusunda önemli yararlar içeriyor” ifadesinde bulundu.

Sarı nokta hastalığında yeni nesil ışık tedavisi

Sarı nokta hastalığı, yüzde 90 ihtimalle daha sık görülen kuru tipi ve yaş tipi olarak kendi içinde kabaca iki tipe ayrılıyor. Kuru tipte kullanılan yeni bir tedavi yöntemi olduğunun altını çizen Op. Dr. Fevzi Akkan, ışık cihazıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Kuru tip sarı nokta hastalığı kendi içinde ilerledikçe görmeyi yavaş yavaş bozuyor. Hastalığı yavaşlatmak için dokuyu besleyecek vitaminler ve mineralleri içeren özel ilaçlar tavsiye edilir ancak şu an yeni bir tedavi yöntemi daha var. Yeni nesil ışık tedavisi, özel bir cihazla sarı noktadaki hücreleri tetikleyerek, onları tembellikten kurtarıyor ve yaşlanmasını durduruyor. Bu cihaz, dalga boyu ışıkla, görme hücrelerini yani sarı noktada yaşlanan hücreleri aktifleştirip, onları uyarıyor. Uyardığı zaman ise sarı nokta hücrelerinin ömrünün uzamasını sağlıyor. Cihazın bir diğer etkisi de sarı noktanın altında biriken hücrelerin, artıklarını ya da kendi çöplerinin oluşturduğu yerleri eritmesidir. Böylelikle görmede bir miktar düzelmenin meydana gelmesi sağlanıyor. Bu da hastaya görmede bir miktar düzelme ve yaş tip sarı nokta hastalığı gidişatının yavaşlamasına fayda sağlıyor.

 

 

“Görme düzeyinde yüzde 5 ya da yüzde 10 oranında iyileşme sağlanabiliyor”

Yöntemin çok basit bir işlemden oluştuğunu belirten Op. Dr. Fevzi Akkan, “Gözün içine herhangi bir şey yapılmıyor bu yüzden yöntemin hiçbir zararı yok.  Hastaya başını cihaza koymasını ve orada yaklaşık beş dakika boyunca sabit bir şekilde, sadece bir ışığa bakmasını istiyoruz. Bu işlemden sonra hastaya hiçbir damla ya da özel ilaç kullandırmadan taburcu ediyoruz. Gelen hastaların yüzde 80’inin görme düzeyinde yüzde 5 ya da yüzde 10 oranında iyileşme görüyoruz. Normalde bu hastalık git gide aşağı doğru giden bir hastalık olması sebebiyle bizim için eskiden durması bile çok büyük başarı sayılıyordu. Şimdi hem durmasını sağlayabiliyoruz hem de görme kaybında gerileme ve daha iyi bir görme sağlayabiliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Aşırı Güneş Sarı Nokta Hastalığına Davetiye Çıkarıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin